Mærkesag: Simple investeringsaftaler med innovationsmiljøer

Ressourcer spildes på forhandlinger med innovationsmiljøer

Baggrund
En væsentlig problemstilling for start-ups i Danmark er for- handlinger omkring investeringsvilkår med innovationsmiljøer. Medicostart-ups har ofte ikke kompetencer til at vurdere de ”term-sheets”, som innovationsmiljøerne fremlægger. Derudover bruges meget tid på at forhandle en værdiansættelse af virksomheden på et meget tidligt stadium.

For at imødekomme disse problemer har konvertible lån udviklet sig til et populært instrument for seed-investeringer i USA. Konvertible lån er lån, som konverteres til ejerandele i næste finansieringsrunde. Konvertible lån er en simpel metode til finansiering sammenlignet med traditionel finansiering. Dette skyldes, at værdiansættelsen af virksomheden udsættes til næste investeringsrunde.

Medicoindustrien forslår
At term-sheets anvendt af innovationsmiljøer bør standardiseres og være offentligt tilgængelige. En offentlig skabelon for term-sheets kan bane vej for en simpel, individuel tilpasning. Medicoindustrien forslår desuden, at der skabes mulighed for, at første investeringsrunde fra innovationsmiljøer udstedes som konvertible lån baseret på et standardiseret term-sheet. Inspiration kan hentes fra verdens førende inkubator, Y Combinator i Silicon Valley, som udelukkende investerer via et standardiseret term-sheet for konvertible lån kaldet SAFE (Simple Agreement for Future Equity).

Kontakt

Frederik Pétursson Madsen
Innovationskonsulent
+45 4918 4707