Klagenævnet for Udbud kommer med afgørelse i udbudssagen

Region Midtjyllands indkøb af 64,5 mio. selvtest under Covid-19-pandemien fra fire forskellige håndplukkede leverandører til en samlet pris på godt 2 mia. kr. var ifølge Klagenævnet for Udbud inden for skiven. Afgørelsen vækker undren hos Medicoindustrien.

Sådan lød afgørelsen fredag den 12. april fra Klagenævnet for Udbud, efter at brancheforeningen Dialab anlagde en klagesag mod Region Midtjylland til nævnet helt tilbage i august 2022.

Det springende stridspunkt i klagesagen handler om den såkaldte katastrofeparagraf, § 80 stk. 5 i udbudsloven, der giver ordregiveren lov til at foretaget udbuddet uden foregående offentliggørelse. Hertil har Klagenævnet for Udbud vurderet at de nødvendige omstændigheder før at, § 80 stk. 5 kunne træde i kraft var til stede under coronapandemien.
 
Medicoindustrien undrer sig ligesom Dialab over sagens udfald
I Medicoindustrien, der som organisation var stærkt kritisk over indkøbenes omfang, vækker sagens udfald undren. Vicedirektør Lene Laursen udtaler:

”Ligesom Dialab undrer vi os over, at sagen faldt ud som den gjorde. Vi havde forventet, at Klagenævnet ville have hegnet omfanget af indkøbet efter ’katastrofe-bestemmelsen’ i udbudsloven noget mere ind. Så vidt vi forstår, er der købt til mange måneders forbrug, og det kan undre, at så stort et indkøb falder ind under denne undtagelsesbestemmelse.”
  
Lene Laursen begrunder denne vurdering med, at sagen skete på baggrund af en annullation af et påtænkt indkøb af selvtest. Vicedirektøren i Medicoindustrien uddyber:

”Som branche blev vi dengang i december 2021 virkelig taget på sengen, fordi Region Midtjylland, kort inden man fra sundhedsministerens side annoncerede det store indkøb af 65 mio. selvtest, havde annulleret et indkøb udbudt i det dynamiske indkøbssystem. Denne annullation kostede flere af vores medlemsvirksomheder dyrt, hvorfor vi selvfølgelig blev meget overraskede over, at man få dage efter var klar med det helt store indkøb og dermed fuldstændigt bypassede danske virksomheder.”

Læs afgørelsen her. 

Kontakt

ll@medicoindustrien.dks billede
Lene Laursen
Vicedirektør
4918 4702
snw@medicoindustrien.dks billede
Stellan Nørreskov Wulff
Chef for Politik og Kommunikation
49184707